СЗО предлага да се намали дневната препоръчителна доза захар

Manev Articles Leave a comment

Световната здравна организация публикува становище за намаляване на препоръчителната дневна доза захар на 5% от общото количество дневни калории, в опит да се справи с публични здравословни проблеми, като затлъстяване и зъбни кариеси.

В последните години се забелязва нарастване на опасенията за консумацията на „свободни“ захари. Това са захари, които са добавени към храните от производители – напр. глюкоза, фруктоза и захароза – и захари, които се съдържат в плодови сокове, плодови концентрати, сиропи и мед.

Според СЗО, консумацията на свободни захари, по-конкретно тези от подсладени напитки, могат да доведат до нездравословна диета, напълняване, както и сърдечно заболяване и диабет. СЗО се опасяват и от въздействието на свободните захари върху разпространението на стоматологични заболявания. Последни данни сочат, че в световен мащаб, 60-90% от децата в училище и почти 100% от възрастните имат кариеси.

Настоящите препоръки на СЗО, публикувани през 2002, посочват ниво на свободни захари 10% от общия прием на енергия на ден.

Новото ръководство включва същите препоръки, но също така посочва, че намаляването на захарта до под 5% от общия дневен прием на енергия – еквивалента на 6 чаени лъжици за възрастен с нормален индекс на телесна маса (BMI) – ще доведе до положителни ефекти за здравето.

Източник: Medical News Today

 • Връзка с нас

  Можете да се свържете с нас по следните начини:
   
  Д-р Ива Манева
  моб. 0888 22 63 73
  Д-р Румен Манев
  моб. 0888 76 22 00
   
  Адрес:
  София, бул. „Васил Левски” 114
   
  Email:
  contact@manevpractice.com