Защо устната хигиена е важна за мъжете?

Manev Съвети Leave a comment , , , , ,

Един от най-честите фактори, свързани с редките стоматологични прегледи, е пола. Мъжете са по-малко склонни от жените да търсят превантивна стоматологична помощ и често се пренебрегва здравето на устната кухина в продължение на години, а посещения на зъболекар се правят само, когато възникне проблем. Когато става въпрос за здравето на устната кухина, статистиката показва, че средно човек мие зъбите си по 1.9 пъти на ден и ще загуби 5,4 зъба до 72-годишна възраст. При пушачи, това число се увеличава. Мъжете е по-вероятно да развият рак на устната кухина и гърлото, както и заболяване на пародонта (венците).

Защо заболяванията на пародонта са проблем?

Пародонтозата е резултат от плака, която се втвърдява в груба, пореста субстанция, наречена зъбен камък. Киселините, произведени и отделени от бактерии в зъбния камък дразнят венците. Тези киселини разбиват влакната, които държат венците прилепени плътно до зъбите, при което се създават пародонтални джобове, които се пълнят с още повече бактерии. Учени са открили връзка между заболяването на венците и сърдечно-съдови заболявания, които поставят хората в риск от инфаркт и инсулт.

Посетете зъболекаря си, ако имате някой от тези симптоми:

 • Кървене от венците по време на миене
 • Зачервени, подути или нежни венци
 • Упорит лош дъх
 • Разклатени или разделени зъби
Взимате ли лекарства?

Тъй като мъжете са по-склонни да страдат от сърдечни проблеми, също така е по-вероятно те да приемат лекарства, които могат да причинят сухота в устата. Ако приемате лекарства за сърцето или кръвното налягане, или антидепресанти, слюнченият поток може да бъде потиснат – увеличава се риска от кухини, тъй като слюнката помага за намаляване на бактериите, образуващи кухини в устата.

Пушите ли?

Ако пушите или дъвчете тютюн, има по-голям риск от заболявания на венците, както и от рак на устната кухина. Този риск е два пъти по-висок, отколкото при жените, а 95 процента от заболелите от рак на устната кухина са над 40-годишна възраст.

Най-често засегнатите места при рак на устната кухина са езика, меките тъкани на небцето в задната част на езика, устните и венците. Ако не се диагностицира и лекува в началните си етапи, рака на устната кухина може да се разпространи, което води до хронична болка, непоправими челюстни и орални деформации и дори смърт. Повече от 8000 души умират всяка година от заболявания на устната кухина и фаринкса. Ако използвате тютюн, е важно редовно да се посещава зъболекар  за почистване на зъбен камък и за да се гарантира здравето в устата. Вашият стоматолог може да извърши цялостен преглед за следи от рак на устната кухина.

Спортувате ли?

Ако практикувате определени контактни спортове, има по-голям шанс за травми на устата и зъбите. При спортове, като футбол, ръгби, баскетбол и дори бейзбол е важно да се използва протектор за уста – гъвкав уред, изработен от специална пластмаса, която предпазва зъбите от травма.

Грижа за зъбите

За поддържане на устна хигиена е необходимо зъбите да се почистват с конци, да се мият с флуоридна паста, минимум два пъти дневно, както и  посещение при стоматолог два пъти годишно за цялостно почистване и профилактика. Ето някои съвети за по-добро дентално здраве:

 • Използвайте мека четка за зъби, за да достигнете до всяка повърхност на всеки зъб. Ако косъмчетата на четката за зъби са огънати или протрити, сменете я с нова.
 • Заменете четката за зъби на всеки три месеца или след боледуване.
 • Изберете паста за зъби с флуорид. Това може да намали появата на кариеси с до 40%.
 • Четкайте правилно. За почистване на външните части на зъбите, поставете четката под 45-градусов ъгъл, там където се срещат венците и зъбите. Внимателно движете четката с кръгови, къси, нежни движения. За почистване на вътрешните повърхности на горните и долните предни зъби, дръжте четката вертикално. Мийте зъбите си най-малко по 3 минути.
 • Почиствайте зъбите правилно с конец. Внимателно поставете конеца между зъбите, с движение напред-назад. Не насилвайте конеца. Огънете го в С-образна форма, първо срещу единия зъба и после срещу другия.

Източник: http://www.knowyourteeth.com

 • Връзка с нас

  Можете да се свържете с нас по следните начини:
   
  Д-р Ива Манева
  моб. 0888 22 63 73
  Д-р Румен Манев
  моб. 0888 76 22 00
   
  Адрес:
  София, бул. „Васил Левски” 114
   
  Email:
  contact@manevpractice.com