Грижа за млечните зъби на детето.

Manev Грижа за детето Leave a comment

Въпреки, че ги губите в ранни години, млечните зъби, наричани още бебешки зъби, са от съществено значение за образуването и изграждането на вашите постоянни зъби. Млечните зъби поддържат пространството, където постоянните зъби израстват и спомагат за разработването на подходящи модели на речта, които иначе биха били трудно. Без поддръжка на тези пространства, може да се получи изтласкване и разминаването, което по-късно да предизвика усложнения.

Бебешките зъби също са основа за образуването на добри навици  у детето за грижа на устната кухина. Важно е да се грижите за млечните зъби на вашето дете. Въпреки че, траят само няколко години, по бебешките зъби също могат да се образуват кариеси и инфекции, които да доведат до скъпо струващо лечение.

Кога се появяват бебешките зъби?

Млечните зъби на вашето дете обикновено поникват, когато то е на 6 или 7 месеца, въпреки че може да се появят в по-ранен етап. Има 20 млечни, следвани от 32 постоянни зъба, които в крайна сметка ги изместват. Детето трябва да разполага с всичките си млечни зъби до 3-годишна възраст и ги има поне до 5 години, когато започват да се разхлабват и постепенно падат, избутани от постоянните. Този процес обикновено трае, докато детето е на 12 или 13. Деца на 14 години имат 28 постоянни зъба, плюс четири допълнителни кътници, наричани мъдреци, които растат зад постоянните зъби, обикновено в края на юношеството.

Какво може да облекчи некомфортното усещане при никнене на зъби?

На възраст между 6 месеца и 3 години, вашето дете може да усети дискомфорт в областта на венците, докато растат млечните зъби. Признаци, че детето изпитва някакъв дискомфорт, може да бъдат раздразнителност, липса на апетит, прекомерно отделяне на слюнка, неспокойно поведение, розови или червени бузи, кашлица, стомашно разстройство и дъвчене или смучене на пръстите на ръцете. За облекчаване на болката във венците, може да дадете на вашето бебе студена, влажна кърпа, която то да дъвче. Съществуват и много видове играчки и аксесоари за бебета, предназначени именно за облекчаване на дискомфорта при никнене на зъби. Смученето на палеца също помага, но повечето стоматолози препоръчват тази практика да се прекрати, щом започнат да изникват първите постоянни зъби, за да не се наруши нормалното развитие на устната кухина.

Трябва ли да се вадят разклатените зъби?

Загубата на млечните зъби, преди да са готови да паднат, може да окаже влияние върху правилното позициониране на постоянните зъби. Ако бебето загуби зъб твърде рано, другите зъби може да нарушат позицията си или да запълнят празното пространство, принуждавайки постоянните зъби да изникнат накриво. В такъв случай, посетете вашия стоматолог, който може да препоръча начини за поддържане на освободеното пространство, докато изникне постоянен зъб. В случаите, когато млечен зъб е разхлабен поради появата на постоянен зъб, накарайте детето си да побутне зъба си или да яде нещо твърдо, например ябълка, за да подпомогнете процеса. Щом обвивката на зъба е отделена от корена, болката при ваденето на млечен зъб е минимална.

 • Връзка с нас

  Можете да се свържете с нас по следните начини:
   
  Д-р Ива Манева
  моб. 0888 22 63 73
  Д-р Румен Манев
  моб. 0888 76 22 00
   
  Адрес:
  София, бул. „Васил Левски” 114
   
  Email:
  contact@manevpractice.com