Кога трябва да е първото посещение при стоматолог?

Manev Грижа за детето Leave a comment

Първото посещение на детето ви при зъболекар трябва да е преди първият му рожден ден. Генералното правило е 6 месеца след поникването на първия зъб. Водейки детето си на зъболекар в ранна възраст е най-добрият начин да предотвратите появата на кариеси. Това може да се случи с първото поникване на зъбите. Още една полза от посещението на стоматолог в ранна възраст е, че детето свиква, както с хигиенните навици, така и със стоматологичният кабинет. Това, до голяма степен, премахва страха от денталните клиники и улеснява бъдещите посещения.

Как да подготвя детето си и себе си за първото посещение?

Преди посещението, попитайте зъболекаря относно предстоящата първа процедура, за да няма изненади. Планирайте вашата реакция според двата възможни случая – дали детето ви ще е спокойно или пък ще се страхува. Малките деца често могат да бъдат неспокойни и трудно да седят на едно място. Обяснете спокойно на детето си, какво да очаква и се опитайте да му обясните защо това посещение е толкова необходимо. Не забравяйте да вземете със себе си, всякаква информация, свързана със здравето на сина или дъщеря ви.

Какво да очаквам от първото посещение?

Повечето първи посещения са просто запознанство на детето със стоматолога и стоматологичната практика. Възможно е, часът да се отложи, ако детето ви е твърде изплашено или просто се чувства некомфортно. Важното в този случай е търпението и спокойствието на родителя. Кратките, последователни прегледи, могат да бъдат от голямо значение за по-лесното преминаване на бъдещи, по-сериозни посещения.

Когато насрочвате час при стоматолог за детето си е по-добре да изберете ранната част на деня, когато детето е бодро. При деца под 36-месечна възраст може да се наложи да седите заедно с детето си на зъболекарския стол.

Първият преглед обикновено трае между 15 и 30 минути може да включва следното:

 • Цялостен преглед на зъбите, челюстта, захапката, венците и оралната тъкан, с цел да се проследи растежа и развитието и да се определят проблемните области.
 • Ако има нужда, нежно почистване, което включва полиране на зъбите и премахване на плака, петна или зъбен камък.
 • Насрочване на рентгенови снимки.
 • Демонстрация на правилно почистване на зъбите.
 • Преценяване, дали има нужда от флуорид.

Кога трябва да бъде следващото посещение?

Децата, както и възрастните, трябва да посещават зъболекарят на всеки 6 месеца. В някои случаи, когато детето е малко, може да се насрочват редовни прегледи на всеки 3 месеца, за да се създаде доверие или да се третира даден проблем.

Как да се грижа за зъбите на детето си вкъщи?

Обикновено, родителите помагат на децата си в грижата за устната хигиена, докато те пораснат достатъчно, за да поемат лична отговорност за редовното миене на зъби и чистене с конец. Правилния режим за превантивна грижа е важен още от раждането на детето ви.

 • Почиствайте венците на бебето си, с чистa, влажна кърпа след всяко хранене
 • Щом поникнат първите зъби, ги почистете с малка, мека, четка за зъби и вода. Ако обмисляте, ползването на паста за зъби преди вторият рожден ден на детето си, първо се консултирайте със стоматолог.
 • Следете за прекомерното смучене на палец, биберон или играчки, тъй като това може да наруши бъдещата подредба на зъбите.
 •  Никога не давайте на детето си мляко, сок или подсладени течности преди лягане.
 • Помагайте на детето си да мие своите зъби вечер – най-важното време, тъй като притокът на слюнка е по-слаб и рискът от кариеси е по-голям.
 • Най-добрият начин да научите детето си, как да си мие зъбите, е чрез пример. По този начин, детето научава колко е важна добрата устна хигиена.
 • Връзка с нас

  Можете да се свържете с нас по следните начини:
   
  Д-р Ива Манева
  моб. 0888 22 63 73
  Д-р Румен Манев
  моб. 0888 76 22 00
   
  Адрес:
  София, бул. „Васил Левски” 114
   
  Email:
  contact@manevpractice.com