Предотвратяване на кариеси при подрастващи.

Manev Грижа за детето Leave a comment

Изследвания показват, че децата, които развиват кариеси в млечните си зъби, е по-вероятно да развият кариеси като възрастни. Как една майка може да разбере дали детето й е предразположено към кариеси? Всичко опира до първото посещение при зъболекар.

Този първи преглед трябва да установи, дали детето е с ниска, средна или висока степен на риск от кариеси и ще помогне да изберете подходяща програма за устна хигиена. Стоматологът ще ви обясни, колко често и как детето да мие своите зъби,  а също и как да чисти зъбите си с конец.

“Миенето на зъби трябва да започне с поникването на първият зъб”, казва водещият автор на проучването Джейн Соксман. “Родителите трябва да помагат на децата си, да мият своите зъби поне до 5-6-годишна възраст.”

Деца, чиито родители са податливи към кариеси, трябва да бъдат особено внимателни. “Знаем, че съществува генетично предразположение към кариеси”, казва д-р Соксман.

Деца, изложени на висок риск от кариеси е добре да ограничат консумацията на закуски от нишесте като бисквити и чипс. Един добър начин, да се определи дали една закуска е добра за детето, е да се проверят зъбите 20 минути след консумация. Ако зъбите все още са пълни с храна, въпросната закуска е добре да се избягва.

Без значение каква храна консумираме, е редно да полагаме усилия, за да почистваме зъбите си, преди да започне загниването. Това ще рече, миене на зъбите с четка, чистене с конец или изплакване след хранене. Добра практика е планирането на профилактични посещения при стоматолог и намаляването на приема на захарни изделия.

 • Връзка с нас

  Можете да се свържете с нас по следните начини:
   
  Д-р Ива Манева
  моб. 0888 22 63 73
  Д-р Румен Манев
  моб. 0888 76 22 00
   
  Адрес:
  София, бул. „Васил Левски” 114
   
  Email:
  contact@manevpractice.com