Съвети и факти

СЗО предлага да се намали дневната препоръчителна доза захар

Manev Articles Leave a comment

Световната здравна организация публикува становище за намаляване на препоръчителната дневна доза захар на 5% от общото количество дневни калории, в опит да се справи с публични здравословни проблеми, като затлъстяване и зъбни кариеси.

В последните години се забелязва нарастване на опасенията за консумацията на „свободни“ захари. Това са захари, които са добавени към храните от производители – напр. глюкоза, фруктоза и захароза – и захари, които се съдържат в плодови сокове, плодови концентрати, сиропи и мед.

Според СЗО, консумацията на свободни захари, по-конкретно тези от подсладени напитки, могат да доведат до нездравословна диета, напълняване, както и сърдечно заболяване и диабет. СЗО се опасяват и от въздействието на свободните захари върху разпространението на стоматологични заболявания. Последни данни сочат, че в световен мащаб, 60-90% от децата в училище и почти 100% от възрастните имат кариеси.

Настоящите препоръки на СЗО, публикувани през 2002, посочват ниво на свободни захари 10% от общия прием на енергия на ден.

Новото ръководство включва същите препоръки, но също така посочва, че намаляването на захарта до под 5% от общия дневен прием на енергия – еквивалента на 6 чаени лъжици за възрастен с нормален индекс на телесна маса (BMI) – ще доведе до положителни ефекти за здравето.

Източник: Medical News Today


Кога трябва да е първото посещение при стоматолог?

Manev Грижа за детето Leave a comment

Първото посещение на детето ви при зъболекар трябва да е преди първият му рожден ден. Генералното правило е 6 месеца след поникването на първия зъб. Водейки детето си на зъболекар в ранна възраст е най-добрият начин да предотвратите появата на кариеси. Това може да се случи с първото поникване на зъбите. Още една полза от посещението на стоматолог в ранна възраст е, че детето свиква, както с хигиенните навици, така и със стоматологичният кабинет. Това, до голяма степен, премахва страха от денталните клиники и улеснява бъдещите посещения.

Как да подготвя детето си и себе си за първото посещение?

Преди посещението, попитайте зъболекаря относно предстоящата първа процедура, за да няма изненади. Планирайте вашата реакция според двата възможни случая – дали детето ви ще е спокойно или пък ще се страхува. Малките деца често могат да бъдат неспокойни и трудно да седят на едно място. Обяснете спокойно на детето си, какво да очаква и се опитайте да му обясните защо това посещение е толкова необходимо. Не забравяйте да вземете със себе си, всякаква информация, свързана със здравето на сина или дъщеря ви.

Какво да очаквам от първото посещение?

Повечето първи посещения са просто запознанство на детето със стоматолога и стоматологичната практика. Възможно е, часът да се отложи, ако детето ви е твърде изплашено или просто се чувства некомфортно. Важното в този случай е търпението и спокойствието на родителя. Кратките, последователни прегледи, могат да бъдат от голямо значение за по-лесното преминаване на бъдещи, по-сериозни посещения.

Когато насрочвате час при стоматолог за детето си е по-добре да изберете ранната част на деня, когато детето е бодро. При деца под 36-месечна възраст може да се наложи да седите заедно с детето си на зъболекарския стол.

Първият преглед обикновено трае между 15 и 30 минути може да включва следното:

 • Цялостен преглед на зъбите, челюстта, захапката, венците и оралната тъкан, с цел да се проследи растежа и развитието и да се определят проблемните области.
 • Ако има нужда, нежно почистване, което включва полиране на зъбите и премахване на плака, петна или зъбен камък.
 • Насрочване на рентгенови снимки.
 • Демонстрация на правилно почистване на зъбите.
 • Преценяване, дали има нужда от флуорид.

Кога трябва да бъде следващото посещение?

Децата, както и възрастните, трябва да посещават зъболекарят на всеки 6 месеца. В някои случаи, когато детето е малко, може да се насрочват редовни прегледи на всеки 3 месеца, за да се създаде доверие или да се третира даден проблем.

Как да се грижа за зъбите на детето си вкъщи?

Обикновено, родителите помагат на децата си в грижата за устната хигиена, докато те пораснат достатъчно, за да поемат лична отговорност за редовното миене на зъби и чистене с конец. Правилния режим за превантивна грижа е важен още от раждането на детето ви.

 • Почиствайте венците на бебето си, с чистa, влажна кърпа след всяко хранене
 • Щом поникнат първите зъби, ги почистете с малка, мека, четка за зъби и вода. Ако обмисляте, ползването на паста за зъби преди вторият рожден ден на детето си, първо се консултирайте със стоматолог.
 • Следете за прекомерното смучене на палец, биберон или играчки, тъй като това може да наруши бъдещата подредба на зъбите.
 •  Никога не давайте на детето си мляко, сок или подсладени течности преди лягане.
 • Помагайте на детето си да мие своите зъби вечер – най-важното време, тъй като притокът на слюнка е по-слаб и рискът от кариеси е по-голям.
 • Най-добрият начин да научите детето си, как да си мие зъбите, е чрез пример. По този начин, детето научава колко е важна добрата устна хигиена.

Какво е орофациална болка?

Manev Съвети Leave a comment

Орофациалната болка представлява набор от клинични проблеми, свързани с дъвкателните (мастикаторни) мускули  или темпоромандибуларната става. Тези проблеми може да включват дискомфорт в темпоромандибуларната става; мускулни спазми на главата, врата и челюстта; мигрени или чести главоболия; или болки в областта на зъбите, лицето или челюстта.

Обикновено, човек преглъща около 2000 пъти на ден, което съединява горните и долните зъби и притиска челюстта към черепа.  При хора с нестабилна захапка, с липсващи или лошо подредени зъби, може да възникнат усложнения, заради напрежението в мускулите, които съединяват зъбите.

В някои случаи, хората изпитват болки в ушите, очите, синусите, бузите или в страничната част на главата. Друга възможност е пукането на челюстта при движение и дори заключването й в отворено или затворено положение.

Навременното изправяне на захапката е важно, не само от стилистична гледна точка, но и за предотвратяването на бъдещи, по-сериозни проблеми, свързани, както със здравината на зъбите, така и със самата челюст.


Предотвратяване на кариеси при подрастващи.

Manev Грижа за детето Leave a comment

Изследвания показват, че децата, които развиват кариеси в млечните си зъби, е по-вероятно да развият кариеси като възрастни. Как една майка може да разбере дали детето й е предразположено към кариеси? Всичко опира до първото посещение при зъболекар.

Този първи преглед трябва да установи, дали детето е с ниска, средна или висока степен на риск от кариеси и ще помогне да изберете подходяща програма за устна хигиена. Стоматологът ще ви обясни, колко често и как детето да мие своите зъби,  а също и как да чисти зъбите си с конец.

“Миенето на зъби трябва да започне с поникването на първият зъб”, казва водещият автор на проучването Джейн Соксман. “Родителите трябва да помагат на децата си, да мият своите зъби поне до 5-6-годишна възраст.”

Деца, чиито родители са податливи към кариеси, трябва да бъдат особено внимателни. “Знаем, че съществува генетично предразположение към кариеси”, казва д-р Соксман.

Деца, изложени на висок риск от кариеси е добре да ограничат консумацията на закуски от нишесте като бисквити и чипс. Един добър начин, да се определи дали една закуска е добра за детето, е да се проверят зъбите 20 минути след консумация. Ако зъбите все още са пълни с храна, въпросната закуска е добре да се избягва.

Без значение каква храна консумираме, е редно да полагаме усилия, за да почистваме зъбите си, преди да започне загниването. Това ще рече, миене на зъбите с четка, чистене с конец или изплакване след хранене. Добра практика е планирането на профилактични посещения при стоматолог и намаляването на приема на захарни изделия.


Грижа за млечните зъби на детето.

Manev Грижа за детето Leave a comment

Въпреки, че ги губите в ранни години, млечните зъби, наричани още бебешки зъби, са от съществено значение за образуването и изграждането на вашите постоянни зъби. Млечните зъби поддържат пространството, където постоянните зъби израстват и спомагат за разработването на подходящи модели на речта, които иначе биха били трудно. Без поддръжка на тези пространства, може да се получи изтласкване и разминаването, което по-късно да предизвика усложнения.

Бебешките зъби също са основа за образуването на добри навици  у детето за грижа на устната кухина. Важно е да се грижите за млечните зъби на вашето дете. Въпреки че, траят само няколко години, по бебешките зъби също могат да се образуват кариеси и инфекции, които да доведат до скъпо струващо лечение.

Кога се появяват бебешките зъби?

Млечните зъби на вашето дете обикновено поникват, когато то е на 6 или 7 месеца, въпреки че може да се появят в по-ранен етап. Има 20 млечни, следвани от 32 постоянни зъба, които в крайна сметка ги изместват. Детето трябва да разполага с всичките си млечни зъби до 3-годишна възраст и ги има поне до 5 години, когато започват да се разхлабват и постепенно падат, избутани от постоянните. Този процес обикновено трае, докато детето е на 12 или 13. Деца на 14 години имат 28 постоянни зъба, плюс четири допълнителни кътници, наричани мъдреци, които растат зад постоянните зъби, обикновено в края на юношеството.

Какво може да облекчи некомфортното усещане при никнене на зъби?

На възраст между 6 месеца и 3 години, вашето дете може да усети дискомфорт в областта на венците, докато растат млечните зъби. Признаци, че детето изпитва някакъв дискомфорт, може да бъдат раздразнителност, липса на апетит, прекомерно отделяне на слюнка, неспокойно поведение, розови или червени бузи, кашлица, стомашно разстройство и дъвчене или смучене на пръстите на ръцете. За облекчаване на болката във венците, може да дадете на вашето бебе студена, влажна кърпа, която то да дъвче. Съществуват и много видове играчки и аксесоари за бебета, предназначени именно за облекчаване на дискомфорта при никнене на зъби. Смученето на палеца също помага, но повечето стоматолози препоръчват тази практика да се прекрати, щом започнат да изникват първите постоянни зъби, за да не се наруши нормалното развитие на устната кухина.

Трябва ли да се вадят разклатените зъби?

Загубата на млечните зъби, преди да са готови да паднат, може да окаже влияние върху правилното позициониране на постоянните зъби. Ако бебето загуби зъб твърде рано, другите зъби може да нарушат позицията си или да запълнят празното пространство, принуждавайки постоянните зъби да изникнат накриво. В такъв случай, посетете вашия стоматолог, който може да препоръча начини за поддържане на освободеното пространство, докато изникне постоянен зъб. В случаите, когато млечен зъб е разхлабен поради появата на постоянен зъб, накарайте детето си да побутне зъба си или да яде нещо твърдо, например ябълка, за да подпомогнете процеса. Щом обвивката на зъба е отделена от корена, болката при ваденето на млечен зъб е минимална.


Болки в областта на челюстта и главата? Оправете си стойката!

Manev Съвети Leave a comment , , , ,

Ако често изпитвате главоболие и болка в долната челюст, проверете вашата стойка и се консултирате с вашия стоматолог за темпоромандибуларно разстройство (TMD), препоръчва Академията по обща стоматологията (AGD), организация на стоматолози, посветена на продължаващото обучение по стоматология.

Лошата стойка, поставя гръбначния стълб в позиция, която причинява стрес на челюстната става. Когато хората се изгърбват или превиват, долната челюст се измества напред, което кара горните и долните зъби да не пасват заедно, а черепа се измества обратно на гръбначния стълб.

Това движение образува напрежение върху мускулите, ставите и костите, а ако не се лекува, може да създаде болка и възпаление в мускулите и ставите, при отваряне и затваряне на устата.

“Добрата стойка е важна, но много хора не осъзнават, колко голямо значение оказва неправилната стойка върху здравето на устната кухина”, казва говорителят на AGD Лудвиг Лайбсон.

Д-р Лайбсон лекува пациенти, които се оплакват от болки в лицевата част. “Позата им често е небалансирана. Това пренарежда позицията на лицевите мускули, което кара  неравностите и вдлъбнатините по горните и долните зъби да не пасват правилно.”

Съществува устна приставка, която може да помогне за привеждане на съответните зъби в позиция, която ще намали лицевата болка, причинена от лоша стойка. Въпросното приспособлението може да предотврати и бъдещи вреди по зъбите.


Защо устната хигиена е важна за мъжете?

Manev Съвети Leave a comment , , , , ,

Един от най-честите фактори, свързани с редките стоматологични прегледи, е пола. Мъжете са по-малко склонни от жените да търсят превантивна стоматологична помощ и често се пренебрегва здравето на устната кухина в продължение на години, а посещения на зъболекар се правят само, когато възникне проблем. Когато става въпрос за здравето на устната кухина, статистиката показва, че средно човек мие зъбите си по 1.9 пъти на ден и ще загуби 5,4 зъба до 72-годишна възраст. При пушачи, това число се увеличава. Мъжете е по-вероятно да развият рак на устната кухина и гърлото, както и заболяване на пародонта (венците).

Защо заболяванията на пародонта са проблем?

Пародонтозата е резултат от плака, която се втвърдява в груба, пореста субстанция, наречена зъбен камък. Киселините, произведени и отделени от бактерии в зъбния камък дразнят венците. Тези киселини разбиват влакната, които държат венците прилепени плътно до зъбите, при което се създават пародонтални джобове, които се пълнят с още повече бактерии. Учени са открили връзка между заболяването на венците и сърдечно-съдови заболявания, които поставят хората в риск от инфаркт и инсулт.

Посетете зъболекаря си, ако имате някой от тези симптоми:

 • Кървене от венците по време на миене
 • Зачервени, подути или нежни венци
 • Упорит лош дъх
 • Разклатени или разделени зъби
Взимате ли лекарства?

Тъй като мъжете са по-склонни да страдат от сърдечни проблеми, също така е по-вероятно те да приемат лекарства, които могат да причинят сухота в устата. Ако приемате лекарства за сърцето или кръвното налягане, или антидепресанти, слюнченият поток може да бъде потиснат – увеличава се риска от кухини, тъй като слюнката помага за намаляване на бактериите, образуващи кухини в устата.

Пушите ли?

Ако пушите или дъвчете тютюн, има по-голям риск от заболявания на венците, както и от рак на устната кухина. Този риск е два пъти по-висок, отколкото при жените, а 95 процента от заболелите от рак на устната кухина са над 40-годишна възраст.

Най-често засегнатите места при рак на устната кухина са езика, меките тъкани на небцето в задната част на езика, устните и венците. Ако не се диагностицира и лекува в началните си етапи, рака на устната кухина може да се разпространи, което води до хронична болка, непоправими челюстни и орални деформации и дори смърт. Повече от 8000 души умират всяка година от заболявания на устната кухина и фаринкса. Ако използвате тютюн, е важно редовно да се посещава зъболекар  за почистване на зъбен камък и за да се гарантира здравето в устата. Вашият стоматолог може да извърши цялостен преглед за следи от рак на устната кухина.

Спортувате ли?

Ако практикувате определени контактни спортове, има по-голям шанс за травми на устата и зъбите. При спортове, като футбол, ръгби, баскетбол и дори бейзбол е важно да се използва протектор за уста – гъвкав уред, изработен от специална пластмаса, която предпазва зъбите от травма.

Грижа за зъбите

За поддържане на устна хигиена е необходимо зъбите да се почистват с конци, да се мият с флуоридна паста, минимум два пъти дневно, както и  посещение при стоматолог два пъти годишно за цялостно почистване и профилактика. Ето някои съвети за по-добро дентално здраве:

 • Използвайте мека четка за зъби, за да достигнете до всяка повърхност на всеки зъб. Ако косъмчетата на четката за зъби са огънати или протрити, сменете я с нова.
 • Заменете четката за зъби на всеки три месеца или след боледуване.
 • Изберете паста за зъби с флуорид. Това може да намали появата на кариеси с до 40%.
 • Четкайте правилно. За почистване на външните части на зъбите, поставете четката под 45-градусов ъгъл, там където се срещат венците и зъбите. Внимателно движете четката с кръгови, къси, нежни движения. За почистване на вътрешните повърхности на горните и долните предни зъби, дръжте четката вертикално. Мийте зъбите си най-малко по 3 минути.
 • Почиствайте зъбите правилно с конец. Внимателно поставете конеца между зъбите, с движение напред-назад. Не насилвайте конеца. Огънете го в С-образна форма, първо срещу единия зъба и после срещу другия.

Източник: http://www.knowyourteeth.com


 • Връзка с нас

  Можете да се свържете с нас по следните начини:
   
  Д-р Ива Манева
  моб. 0888 22 63 73
  Д-р Румен Манев
  моб. 0888 76 22 00
   
  Адрес:
  София, бул. „Васил Левски” 114
   
  Email:
  contact@manevpractice.com